Resipi begedil ayam dan daging yang mudah dan sedap. Dibawah merupakan cara-cara dan bahan-bahan yang diperlukan bagi menyediakan begedil daging yang enak untuk dihidangkan bersama soto, meehun, dan lain-lain lagi.
Bahan-Bahannya Untuk Membuat Begedil :
-Tiga biji kentang yang telah dibuang kulit dan hiris
-satu per empat kilogram daging ayam atau lembu cincang
-Lada sulah secukup rasa
-Garam secukup rasa
-satu genggam bawang goreng
-satu genggam daun bawang
-satu biji telur - dipukul
-minyak masak
Cara-cara Penyediaaan Begedil :
1. Goreng kentang terlebih dahulu sehingga masak.
2. Tumbuk halus kentang yang telah masak dan letakkan ianya ke dalam mangkuk.
3. Masukkan kesemua daging atau ayam cincang ke dalam adunan kentang tadi bersama-sama garam dan lada sulah secukup rasa.
4. Gaulkan adunan tersebut sehingga sebati dan kepalkan bulat atau leper.
5. Bagi mengelakkan adunan menjadi pecah ketika digoreng, seelok-eloknnya, celupkan kepalan tersebut ke dalam telur yang telah siap dipukul dan goreng sehingga masak.
Siap dah boleh dihidangkan dan dinikmati.Selamat Mencuba.
Resipi Begedil Yang Simple |
Bahan-Bahannya Untuk Membuat Begedil :
-Tiga biji kentang yang telah dibuang kulit dan hiris
-satu per empat kilogram daging ayam atau lembu cincang
-Lada sulah secukup rasa
-Garam secukup rasa
-satu genggam bawang goreng
-satu genggam daun bawang
-satu biji telur - dipukul
-minyak masak
Cara-cara Penyediaaan Begedil :
1. Goreng kentang terlebih dahulu sehingga masak.
2. Tumbuk halus kentang yang telah masak dan letakkan ianya ke dalam mangkuk.
3. Masukkan kesemua daging atau ayam cincang ke dalam adunan kentang tadi bersama-sama garam dan lada sulah secukup rasa.
4. Gaulkan adunan tersebut sehingga sebati dan kepalkan bulat atau leper.
5. Bagi mengelakkan adunan menjadi pecah ketika digoreng, seelok-eloknnya, celupkan kepalan tersebut ke dalam telur yang telah siap dipukul dan goreng sehingga masak.
Siap dah boleh dihidangkan dan dinikmati.Selamat Mencuba.
0 Response to "Resipi Begedil Daging Dan Ayam Yang Mudah"
Post a Comment