Surat Terbuka Oleh Mahathir Kepada Seluruh Rakyat Malaysia

Surat Terbuka Oleh Mahathir Kepada Seluruh Rakyat Malaysia. Berikut merupakan surat terbuka yang di tulis oleh Tun Dr Mahathir Mohamed pada 12 Ogos 2016 untuk ditujukan kepada semua warga Malaysia.

Surat Terbuka Oleh Mahathir Kepada Seluruh Warga Malaysia
Surat Terbuka Mahathir


Kenapa Tun Mahathir Buat Parti Politik Baru

Kepada Rakyat Malaysia, 

Kami adalah 7 orang pengasas penubuhan sebuah parti politik yang baru. Jawatan-jawatan kami adalah sementara. Apabila parti sudah tertubuh, perwakilan akan membuat pemilihan pemimpin.

Sementara menunggu kebenaran dari pihak Pendaftaran Pertubuhan, izinkan kami terangkan kenapa parti ini ditubuh sekarang.

Malaysia selepas Merdeka berjaya dibangun oleh rakyat Malaysia serta wakil mereka sehingga terkenal sebagai satu-satunya negara merdeka yang tinggi pembangunannya.

Banyaklah negara-negara dunia ketiga yang anggap Malaysia sebagai negara contoh. Dimana-mana rakyat Malaysia berkunjung, mereka akan dihormati kerana kejayaan pentadbiran dan pembangunan negara mereka.

Namun sekarang kita terkenal sebagai sebuah negara dimana rasuah amat tinggi dengan Menteri Kewangan yang paling teruk sekali.

Kita turut mempunyai seorang Perdana Menteri yang sedang disiasat akibat besar kemungkinan terlibat dengan pembersihan wang haram ( Money Laundering ) berbilion dollar Amerika.

Syarikat 1MDB kehilangan berbilion Ringgit. Dalam masa yang sama Perdana Menteri Malaysia, Dato Seri Najib mempunyai RM 2.6 bilion dalam akaun peribadinya.

Hutang Negara meningkat berbilion Ringgit.

Walaupun belanjawan negara ternampak tinggi namun kementerian-kementerian, institusi serta agensi kerajaan diarah kurangkan perbelanjaan sehingga tiga puluh peratus.

Sementara itu kos sara hidup meningkat tinggi akibat pelaksanaan cukai GST, kenaikan cukai tanah, pengurangan subsidi minyak serta penarikan balik status bebas cukai Langkawi serta Labuan.

Demokrasi dan pemerintahan mengikut undang-undang sudah tidak ada lagi. Pegawai ditukar dan diganti dengan pegawai yang setia kepada Perdana Menteri agar sanggup melakukan perkara yang salah apabila diarah.

Jenayah dalam kerajaan dirahsiakan. Yang mendedah jenayah disoal, ditangkap, dipenjara serta dihadapkan ke mahkamah.

Sesungguhnya keadaan dalam negara dan imej Malaysia di luar negara amatlah buruk. Di luar negara rakyat malu mengaku sebagai orang Malaysia. Tidak ternampak sebarang usaha bagi menghentikan jenayah serta memulih keadaan. Yang ditekankan adalah kesetiaan kepada Najib sebagai Presiden parti dan Perdana Menteri.

Dan banyaklah lagi keburukan yang dibawa oleh Najib kepada negara tercinta ini.

Kami pengasas parti baru berpendapat masa sudah tiba untuk rakyat menyelamatkan negara ini. Kalau tidak segala-gala yang kita sedang kecapi dan nikmati akan hancur-lebur dan kita serta anak cucu akan kembali menderita kemiskinan tanpa maruah.

Parti politik baru yang kami tubuh bertujuan menjadi alat kepada rakyat yang benar-benar cintakan negara yang bertuah ini.

Hasrat kami ialah berkhidmat memulih semula rakyat serta negara.

Demokrasi dan pemerintahan berasas undang-undang akan kami kembalikan.

Semua kelemahan yang boleh disalahguna oleh pemimpin yang dipilih akan dihapuskan.

Pengurusan kewangan akan tertakluk kepada undang-undang dan aturan-peraturan baru agar Perdana Menteri atau menteri-menteri tidak boleh sembunyi sebarang perbelanjaan. Ketelusan dalam segala urusan akan diamalkan.

Didikan serta latihan secara besar-besaran akan diberi kepada semua rakyat dari semua kaum agar mereka dapat bekerja dengan pendapatan yang setimpal dengan hasil kerja mereka.

Yang termiskin serta kurang upaya akan dibantu dengan mencukupi.

Biasiswa bagi pelajaran sehingga ke peringkat yang tertinggi bakal diadakan untuk semua mengikut keperluan mereka.

Kami percaya kami berpengalaman serta memiliki banyak idea bagi pemulihan ekonomi serta politik negara yang kami akan jelaskan dari masa ke semasa.

Jesteru, sertailah parti kami demi kesejahteraan kehidupan kita semua.

Sumber : chedet dot cc

0 Response to "Surat Terbuka Oleh Mahathir Kepada Seluruh Rakyat Malaysia"

Post a Comment